Is casten hetzelfde als synchrone weergave of screen mirroring?

Neen, maar we begrijpen dat dit verwarring veroorzaakt en lichten het verschil tussen de twee daarom graag even toe.

Screen mirroring of synchrone weergave is een functie die ingebouwd is in je toestel en daarom ook altijd aanwezig is (met uitzondering van enkele Android-toestellen, kijk zelf na of synchrone weergave ingebouwd is). De optie is dus ook beschikbaar wanneer je een app gebruikt die nog geen casting ondersteunt. Screen mirroring of synchrone weergave werkt bijna net hetzelfde als casten, maar mist toch enkele belangrijke voordelen.

Wanneer je opteert voor het spiegelen of mirroren van je scherm op je Smart TV, dien je dat nog steeds via dezelfde internetverbinding (op tablet/smartphone en Smart TV) en via AirPlay/Chromecast/Miracast te doen. Wat er vervolgens gebeurt, is dat je het scherm dat je te zien krijgt op je tablet of smartphone volledig kopieert naar het scherm op je televisietoestel. Je krijgt dus op beide schermen exact hetzelfde te zien, inclusief instellingen etc. Ook het formaat van het scherm van je tablet of smartphone wordt hierbij overgenomen. Dat zorgt ervoor dat je tijdens het spiegelen niet van apps kan wisselen terwijl je lustig zou willen verder kijken naar je video. Wanneer je iets wegveegt op je tablet of smartphone, zal dat automatisch ook op je televisiescherm gebeuren.

Niet zo bij casten! Tijdens het casten wordt namelijk overbodige informatie weggelaten en blijft enkel de content over. Je video speelt in optimale resolutie af, rekening houdend met het formaat van je Smart TV. Bovendien kan je je tablet of smartphone gemakkelijk als afstandsbediening gebruiken om naar de juiste content te scrollen op je televisiescherm én kan je andere apps openen zonder dat je daarmee het uitzenden van de video op je Smart TV onderbreekt.

Wil je dus spelletjes spelen op je smartphone terwijl je naar Familie kijkt of je mails nog vlug even checken? Geen enkel probleem. Voorlopig is het casten van de VTM-app wel enkel mogelijk via AirPlay, maar Chromecast staat alvast op onze wishlist. Veel kijkplezier!